Partasudin valinta

Partasutien vertailua

Partasudilla on 3 tehtävää parranajossa, jotka ovat:

  • Vaahdottaa parranajosaippuasta tai -voiteesta kuohkea ja paksu partavaahto
  • Partavaahdon levitys ajettavalle alueelle
  • Partakarvojen nosto iholta

Parranajovoiteen tai puikkosaippuaa voisi levittää kasvoille myös käsin, mutta tällöin saippua ei ole koostumukseltaan oikeanlaista, mikä heikentää saippuan ominaisuuksia ja parranajokokemusta. Partavaahdon ollessa koostumukseltaan oikeanlaista, on myös parranajo paljon miellyttävämpää. Partasuteja kun saa jo erittäin edullisesti, on sen hankinta erittäin suositeltavaa kaikille parran märkäajajille.

Partasuti koostuu kahvasta ja siihen liimatusta harjasnipusta.  Kahvan materiaalit ja muodot vaikuttavat partasudin tuntumaan kädessä ja tietenkin ulkonäköön. Kahvoja valmistetaan mm. muovista, puusta, metallista, hartsista, alumiinista jne.

Perinteisten partasutien harjakset ovat eläinperäisiä, jotka on saatu villisioista, mäyristä ja hevosista. Mutta nykyään on tarjolla myös synteettisiä partasuteja, joiden harjakset ovat valmistettu pääasiassa nailonista. Eri materiaalien erot syntyvät miten pehmeitä ne ovat kasvoilla, miten paljon ne imevät vettä itseensä, miten ne suoriutuvat eri saippuoiden vaahdotuksessa ja miten niitä esivalmistellaan. Aloittelijoille voi suositella edullisia synteettisiä ja villisikapartasuteja.

 

Partasudin termistöä

Solmu (knot)

Partasudin solmu on se osa, jossa harjakset ovat sidottuna yhteen ja liimattu partasudin kahvaan. Solmun koko ilmoitetaan millimetreinä ja tämä mitataan solmun halkaisijasta. Solmuja voidaan pakata myös tiiviiksi tai vähemmän tiiviiksi. Tiivis solmu tarkoittaa, että harjakset on pakattu tiukasti solmuun, joten suti on tuuheampi ja pystyy sitomaan itseensä enemmän vettä. Veden sitomiskykyä voi myös nostattaa suuremmalla solmukoolla.

Harjasten pituus (loft)

Harjasten pituus mitataan solmun ja kahvan liitoskohdasta harjasten aivan kärkeen. Pituus vaikuttaa pääsääntöisesti siihen miten pehmeältä suti tuntuu ja myös sudin kontrolliin. Pidemmät harjakset tuntuvat lyhyitä pehmeämmiltä, mutta kontrolli ei ole yhtä hyvä. Esimerkkinä villisikasutien harjakset ovat mäyränkarvaan verrattuna karkeampia, joten käytetään villisikasudeissa pidempiä harjaksia pehmentämään tuntumaa. Mäyränkarvojen ollessa jo luonnostaan pehmeitä, käytetään niissä lyhyempiä harjaksia.

Selkäranka (backbone)

Kolmas usein kuultava käsite partasudeista puhuessa on partasudin selkäranka. Selkäranka tarkoittaa yleistä solmun jäykkyyttä ja miten paljon suti vastustaa kun siihen kohdistetaan painoa. Selkärankaan vaikuttaa kuinka tiivis solmu on, harjasten pituus ja geometria. Kovat parranajosaippuat kaipaavat partasutia, joissa on paljon selkärankaa, mutta sitten taas parranajovoiteet vaahtouvat hyvin vähemmälläkin. Paljon selkärankaa omaavat villisikasudit ovatkin erinomaisia kovien saippuoiden kanssa ja pehmeät mäyränkarvasudit ja synteettiset sitten parempia pehmeiden parranajosaippuoiden vaahdotuksessa.

Harjasten pituus ja solmun koko
Harjasten pituus ja solmun koko

Harjasten materiaalit

Synteettiset partasudit

Synteettiset partasudit ovat ajan saatossa parantuneet huomattavasti sitten alkuajoista, kiitos nykyteknologian. Ne ovat käytössä huolettomia ja helppokäyttöisiä, sekä myös erittäin pehmeitä. Ne eivät vaadi partasudin esiliottamista ennen parranajoa ja ne kuivuvatkin huomattavasti eläinperäisiä partasuteja nopeammin. Synteettiset partasudit eivät kuitenkaan pidä lämpöä yhtä hyvin mitä eläinperäiset partasudit, eivätkä ime itseensä vettä yhtä paljon. Suosio on ollut jatkuvasti noususuuntaista, koska partasutien laatu on parantunut, niiden hinnat ovat edullisia, eivätkä ne sisällä eläinperäisiä materiaaleja. Partasudin kuituja valmistetaan mm. nailonkuidusta ja PBT:stä (Polybutyleenitereftalaattikuitu). Mikäli eläinten karvat aiheuttavat sinulle allergisia oireita, on synteettinen partasuti ratkaisuna. Katso vaihtoehdot.

Villisikasudit

Partasudit jotka ovat valmistettu villisiankarvasta ovat karkeita ja tuntumaltaan hieman kovia, varsinkin aluksi. Villisiankarvasta valmistetut sudit vaativat ns. sisäänajoa, minkä aikana harjakset jakaantuvat ja tätä myötä myös pehmenevät. Sisäänajo kestää joitain kymmeniä käyttökertoja. Villisikasudit on hyviä kovien saippuoiden vaahdotukseen, sekä partakarvojen nostossa iholta. Ne ovat myös edullisia hankkia. Katso vaihtoehdot.

Villisikasuti
Harjakset jakaantuvat ja pehmenevät sisäänajaessa

Mäyräsudit

Mäyränkarvasta valmistetut partasudit ovat arvostetuimpia, koska ne ovat ylellisen pehmeitä, imevät itseensä suuren määrän vettä, ovat kestäviä, eivätkä karvat katkeile. Mäyränkarva on erittäin hienojakoista, joten solmuun mahtuu iso määrä karvoja mikä helpottaa parranajosaippuan vaahdottamista ja erityisesti parantaa pehmeää tuntumaa kasvoilla. Mäyräsutien hinnat vaihtelevat suuresti, koska mäyränkarvaa on saatavilla eri pehmeyksillä. Ne ovat pure, finest, best, super ja silvertip, joista silvertip on linjan pehmein, ylellisin ja myös kallein vaihtoehto. Katso vaihtoehdot.

Hevossudit

Hevossudit ovat pehmeydeltään pehmeämpiä mitä villisikasudit, mutta eivät ime itseensä vettä yhtä paljon mitä mäyräsudit. Harjakset kerätään hevosen hoidossa harjauksen yhteydessä, jolloin hevosesta irtoaa karvaa. Ne ovat peräisin hevosen harjaksesta ja hännästä. Kuten muutkin eläinperäiset partasudit, myös hevossudit saattavat uutena tuoksua ”eläimelliseltä”. Uutta sutia kannattaakin pestä vaikka tavallisella shamppoolla ennen käyttöönottoa. Katso vaihtoehdot.

 

Partasudin käyttö:

  • Liota partasutia muutaman minuutin ajan lämpimässä vedessä. Eläinperäisten partasutien karvat imevät itseensä vettä ja notkistuvat. Liottaminen estää myös karvojen katkeilua ja irtoilua. Älä kuitenkaan käytä tulikuumaa vettä ja liota koko sutiosaa juurta myöten, koska tällöin kuuma vesi voi vaikuttaa solmun liimaukseen.
    • Synteettiset partasudit eivät vaadi esiliotusta, pelkkä kastelu riittää.
  • Ravistele kevyesti ylimääräiset vedet sudista ja ala pyörittää partasutia parranajosaippuassa. Tässä vaiheessa partasuti ”ladataan” täyteen parranajosaippuaa ja partavaahdon vaahdottaminen voidaan aloittaa.
  • Vaahdota parranajosaippua esimerkiksi vaahdotuskulhossa. Vaahdotus tapahtuu pyörittämällä partasutia pyörivin liikkein, kunnes saippua alkaa muuttua jogurtin / kermavaahdon näköiseksi ja saippuakuplat häviävät. Mikäli parranajosaippua tuntuu paksulta ja tahmealta, lisää pari tippaa vettä ja jatka vaahdotusta, kunnes koostumus on oikeanlaista.
  • Levitä partasudilla partavaahto ajettavalle alueelle. Tärkeää on, että saat levitettyä partavaahdon iholle, jossa sen suojaus- ja liukkausominaisuuksia tarvitaan.
  • Käytön jälkeen huuhtele partasuti huolellisesti juoksevan hanan alla. Ravistele ylimääräiset vedet pois ja jätä kuivumaan harjakset alaspäin.